2024-2025 Akademik Yılı Yurt/Yaşam Merkezi Sözleşmesi



YURT/YAŞAM MERKEZİ KİRA SÖZLEŞMESİ 2024-2025


Aşağıda detayları bulunan Kiracılar Uluslararası Final Üniversitesi Yurt/Yaşam merkezinde kalmaktadır.


  1. ÖĞRENCİ BİLGİLERİ

Konaklama Kayıt Portalından kayıt yaparak bu forma erişen öğrenci’dir.

(Kiralanan işbu mecurda konaklayacak kişi kapasitesi işbu formda ve kurum web sayfasında belirtilen kapasiteyi aşamaz. Herbir kiracı için bu kayıt formu ve sözleşme ayrıca düzenlenip imzalanır.)

  1. YURT ADRES BİLGİLERİ

Adres : Konaklama Kayıt Portalında kiralanan yurt/yaşam merkezi

Daire No : Konaklama Kayıt Portalında kiralanan daire


  1. SÜRE

BİR TAM AKADEMİK YIL, SADECE GÜZ DÖNEMİ veya SADECE BAHAR DÖNEMİ olarak 3 süre seçeneği bulunmaktadır. Konaklama Kayıt Portalı’nda seçmiş olduğunuz olan süre için konaklama yapabilirsiniz.


  1. İLKE VE KURALLAR

  1. Kiracılar, hiçbir şartta ve koşulda, kira konusu ‘mecuru’ tamamen veya kısmen başka herhangi bir şahsa ve/veya kuruma kesinlikle kiralayamaz ve/veya devredemez. Odasına arkadaş/aile üyesini vb. kalıcı veya geçici olarak ve oda arkadaşının onayı olsa bile alamaz.

  2. Kiracı, mal sahibi / kiralayanın yazılı müsaadesi olmaksızın, söz konusu dairenin kısmen veya tamamen başka herhangi biri tarafından herhangi bir şekilde kullanılmasına veya işgal edilmesine kesinlikle müsaade edemez. Bu koşul işbu kira sözleşmesinin esaslı şartıdır.

  3. Kiracı, mal sahibi / kiralayanın yazılı müsaadesi olmaksızın mecur üzerinde herhangi bir inşaat, tadilat veya ilave yapamaz. Kiracının herhangi bir şekilde mecura yapacağı herhangi bir ilave, tezyinat ve inşaat kiralayanın isteği üzerine kiralayana kalabileceği gibi şayet kiralayan mecur’un kiracılara ilk teslim edildiği hale döndürülmesini talep ederse kiracılar hiçbir masraf talep etmeden mecur’u teslim aldığı halde kiralayana iade etmekle yükümlüdür.

  4. Haftalık temizlik hizmeti sunulan yurt/yaşam merkezleri de dahil, temizlik günleri dışında oda ve ortak alan temizliği Kiralayan’a aittir.

  5. Mal sahibi/ kiralayanın mecurun durumunu tetkik etmek ve/veya yaptırmakta veya yaptırılmış olan tamirat ve sair işleri kontrol etmek gayesiyle, makul zamanlarda kira konusu daireye girmeye ve onu tetkik etmeye hakkı vardır. Mal sahibinin bu maddeye dayanarak mecurun durumunu tetkik etme isteği kiracılar tarafından hiçbir koşulda geri çevrilemez. Ayrıca, yurt kurallarına uyulup uyulmadığı idare tarafından aralıklı olarak kontrol edilecektir.

  6. Kiracı, kira müddetinin sonunda veya bu mukavele fes olunduğunda veya kira konusu daireyi herhangi bir surette tahliye edeceğinde, mecuru kira müddetinin başlangıcında teslim aldığı gibi kiralayana aldığı şekilde temiz, sağlam ve çalışır bir şekilde teslim edecek, aksi takdirde, kira konusu daireye yapılan bütün zarar ziyan hususunda mal sahibi/ kiralayanı tazmin edecektir. Kiracı tahliye tarihinde mecurun tüm anahtarlarını ve kartlarını eksiksiz olarak kiralayana teslim edecektir.

  7. Kiracı mecurun anahtarlarını hiçbir şekilde değiştiremez. Eğer anahtarların değiştirilmesi konusunda zaruri bir durum varsa bunu mal sahibi/ kiralayana derhal bildirir ve onun isteği doğrultusunda gereğini yerine getirirler.

  8. Mecura zaman zaman yaptırılması gerekli boya, tamirat ve/veya bakım işleri Kiracıya aittir. Buna ilave olarak pis su borularının tıkanması halinde onların boşaltılması, açılıp kapanması, ampül/ klozet kapağı /duş başlığı vb. değişimi, ısıtıcının açık bırakılması sonucu değiştirilmesi gereken alet/cihazlar ve ilgili tüm masrafları kiracılar karşılarlar.

  9. Kiracı iş bu kira sözleşmesine konu olan mecuru kirasında tuttuğu sürede, her zaman temiz ve bakımlı olarak tutmayı, binadaki ve binaya çevresindeki komşularına rahatsızlık verici hareketlerden kaçınmayı ve komşularına rahatsızlık vermemeyi kabul ve taahhüt eder.

  10. Kiracı bu kira sözleşmesinin herhangi bir hükmüne riayet etmemesi halinde, mal sahibi/ kiralayanın bu mukaveleyi feshetmeye ve derhal mukavele konusu mecura girip tasarrufunu almaya hakkı olacaktır. Bu gibi bir fesih halinde kiracı zarar ziyan için mal sahibi/ kiralayanı tazmin edecek ve bu hususta mahkemeye müracaat edildiği takdirde bütün dava masraflarını ödeyecektir. Ayrıca ödenmemiş zarar ziyanın mal sahibi /kiralayanın dikkatine geldiği günden ödeneceği güne kadar en yüksek yasal faiz oranından oluşacak faizlerini kiracı ödeyecektir.

  11. Bu kira sözleşmesi gereğince ve / veya bu kira sözleşmesi ile ilgili olarak kiracılara verilmesi ve/ veya gönderilmesi icap eden herhangi bir ihbar veya yazı, ayrıca yönetmelik, yönerge, duyuru Uluslararası Final Üniversitesinin www.final.edu.tr olan web adresine yapılan tebliğ resmi tebliğ adresi sayılacaktır. Kiracı @final.edu.tr uzantılı e-posta adresine gönderilecek herhangi bir posta iletisi gönderilmesini takip eden 2nci iş günü kiracılar tarafından alınmış addolunur.

  12. Kira sözleşmesine EK-3 listede yer alan mecura ait envanter işbu kira sözleşmesi müddetince Kiracı tarafından en iyi şekilde kullanılıp muhafaza edilecek ve kira müddeti hitamında eksiksiz bir biçimde, normal kullanımdan mütevellit yıpranma hariç, hasarsız ve bakımlı olarak Mal Sahibi/Kiralayana teslim edilecektir. Yapılan kontrol sonrası var ise oluşan eksikliği veya hasarın bedelini kiracıdan talep eder veya varsa ilgi meblağı kiracının depozitinden ilgi miktarı keserek, depozitonun bakiyesini iade eder.

  13. Kiracı, kira sözleşmesinde EK-1’de bulunan “ULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ YURTLARI VE YAŞAM MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ” ve EK-2’de bulunan “ULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ YURTLAR VE YAŞAM MERKEZLERİ GENEL KURALLARI” yer alan kurallara en iyi şekilde uyacağını kabul ve taahhüt eder. Kiracı ve kiralayanın sorumlulukları aşağıda sıralanmış olup bir tamam uyulması esastır;

    1. YURT/YAŞAM MERKEZİ YÖNETİMİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

      1. Kiracının işbu sözleşme süresi içinde kalacağı odayı kullanabilmesini sağlamak.

      2. Zorunlu hallerde Kiracının kalacağı yer (yurt ve/veya oda) Yurt/Yaşam Merkezi Yönetimi tarafından geçici veya kalıcı olarak değiştirilebilir. Odanın kontenjanı düştüğü takdirde odaya ilave Kiracı verilir (yeni kayıt veya başka odadan Kiracı transfer edilir). Oda kapasitesinin (3 kişilik ise 3 kişilik, 4 kişilik ise 4 kişi kalacak şekilde) altında Kiracı kalamaz. Bu konuda Kiracı onayı aranmaz tasarruf Yurtlar Müdürüne aittir, itiraz kabul edilmez.

      3. Kiracı odalarında ve ortak kullanım alanlarında gerekli barınma koşullarını sağlamak.

      4. Haftada bir gün temizlik hizmeti verilen Yurt ve Yaşam Merkezlerinde ilgili günde genel temizlik yapılır, havalandırılır ancak temizlik işlemi esnasında odada kalan Kiracıların temizliğin yapılabilmesi için gerekli ortamı sağlanması gerekir. Temizlik yapılamayacak şekilde dağınık bırakılan odaların temizliği ve bulaşık bırakılan mutfakların temizliği yapılmaz. Odanın temizlik yapmaya müsait olmaması durumunda Kiracı Yurt/Yaşam Merkezi Yönetimi tarafından uyarılır, hakkında disiplin işlemi yapılır. Kiralanan oda için haftada bir temizlik hizmeti verilip verilmediğini Konaklama Kayıt Portalındaki bilgi sayfasından veya üniversitenin websitesindeki konaklama sayfasından öğrenebilirsiniz.

      5. Hizmet sunum taahhütnamesi Hizmet ve Ücretler, Konaklama Kayıt Portalı’ndan seçilen konaklama süresi için geçerlidir.

      6. Kiracıya odaları Yurt/Yaşam Merkezi Yönetimince eksiksiz olarak teslim edilir. Bu işlem işbu sözleşme ile tutanak altına alınmış sayılır, kullanım hatasından kaynaklanan hasarların bedeli Kiracıdan tahsil edilir. (Ücret belirlenirken odalarda kullanılan araç ve malzemelerin marka ve kalitesi baz alınarak piyasa araştırması yapılarak Kiracıdan tahsil edilir.)

      7. İnternet hizmeti sağlanan Yurt/Yaşam Merkezlerinde bu hizmet Bilgi İşlem tarafından belirlenen kota sınırlaması ile Yurt/Yaşam Merkezi Yönetimi tarafından sağlanır. İnternet hizmeti sağlanmayan yurtlarda, İnternet altyapısı mevcut olup, abonelik sözleşmesi Kiralayan tarafından yapılır.

      8. Yurt/Yaşam Merkezi Yönetimi gerekli gördüğü durumlarda odalarda arama yapabilir, yurt/yaşam merkezine getirilmesi yasak olan madde ve eşyalara el koyabilir, arama yapmak için Kiracının odada hazır bulunması beklenmez.

      9. Güvenlik amaçlı yurt/yaşam merkezine giriş ve çıkışlarda veya yurt/yaşam merkezi sınırları dahilinde arama yapılabilir. (Üst, çanta vs.)

      10. Kiracı, geçerli bir mazeret belirtmek şartıyla yurtta yerleştirildiği odayı dönem içerisinde dilekçe vererek yalnızca bir kez değiştirme talebinde bulunabilir. Talep, Yönetim tarafından imkânlar dâhilinde değerlendirilir; ancak talepte bulunulmuş olması odasının değişikliğinin gerçekleştirilmesini gerektirmez.

      11. Yurt/Yaşam Merkezleri yönetimi, Yurt ortak kullanım yerlerini veya bağımsız bölümleri zaman zaman tadilat ve inşaat amacıyla kapatmaya, sadece bazı ilgililere tahsise ve üzerlerinde istediği gibi tasarrufa, istediği zaman, istediği süreyle çeşitli promosyon faaliyetleri düzenlemeye, çeşitli ürünler koymaya vb. amaçlarla kullanmaya yetkilidir. Söz konusu tamirat, tadilat ve inşaat işlerinin konaklamanın önünde, girişinde ya da içinde yapılma zarureti doğması halinde, makul olan en kısa süre içinde yapılması için uğraşılacaktır. İşin mesai saatleri dışına taşması halinde konaklayan herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacaktır.

    2. ÖĞRENCİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

      1. Kiracı, Yurt Yönetimi ve Disiplin Kurulunun yapacağı ilan, duyuruları takip etmek zorundadır, takip etmediği takdirde sorumluluk kendisine aittir. Yurt / Yaşam Merkezi Yönetimince ilan edilen kurallara uymak zorundadır. Uymadığı takdirde disiplin işlemi uygulanır.

      2. Odalarda ve sosyal alanlarda yurdun huzurunu ve düzenini bozacak hareket ve davranışlardan titizlikle kaçınmak (Gürültü, grup halinde oyun, kışkırtıcı eylemler, toplu veya bireysel gösteriler vb.). Bu davranışlarda bulunanlar hakkında disiplin işlem yapılır.

      3. Yurt Yönetiminin bilgisi ve izni olmadan herhangi bir nedenle toplantı düzenlememek, gösteri yapmamak, siyasi ve ideolojik, milli birliği ve bütünlüğü bozacak faaliyetlerde bulunmamak. Bu fiilleri işleyenler hakkında disiplin işlemi yapılır, disiplin yönetmeliğinde bu fiillerin karşılığı olan yurttan ilişik kesme cezası uygulanır.

      4. Yurt Yönetiminin bilgisi ve izni olmadan genel ahlaka aykırı, siyasi ve ideolojik milli birliği ve bütünlüğü bozacak afişler ve yasak yayınlar bulundurmamak. Bu fiilleri işleyenler hakkında disiplin işlemi yapılır, disiplin yönetmeliğinde bu fiillerin karşılığı olan yurttan ilişik kesme cezası uygulanır.

      5. Yurt bölgesinde, bina ortak alanlarında ve oda içinde alkollü içecek içmek ve bulundurmak; yurda alkollü gelmek ve görevlileri bu şekilde meşgul etmek; koleksiyon veya hangi sebeple olursa olsun dolu veya boş şişe bulundurmak yasaktır. Ayrıca uyuşturucu, zevk verici madde vb. kullanmak, taşımak, bulundurmak, satmak yasaktır. Bu fiilleri işleyenler hakkında disiplin işlemi yapılır, disiplin yönetmeliğinde bu fiillerin karşılığı olan yurttan ilişik kesme cezası uygulanır.

      6. Kumar olarak tanımlanan oyunları oynamamak (internet üzerinden oynananlar dâhil) ve Kumar oynamak için gerekli araçları bulundurmamak. Bu fiilleri işleyenler hakkında disiplin işlemi yapılır.

      7. Her türlü kesici, delici, vurucu, ateşli silahlarla, mermi, her türlü patlayıcı ve parlayıcı madde bulundurmak yasaktır. Bu fiilleri işleyenler hakkında disiplin işlemi yapılır, disiplin yönetmeliğinde bu fiillerin karşılığı olan yurttan ilişik kesme cezası uygulanır.

      8. Yurt Yönetimi tarafından tahsis edilen oda haricinde başka bir odada kalmamak, yurda ait demirbaşları özenli kullanmak ve yerlerini değiştirmemek. Ortak alanlardaki eşyaları oda içlerine çekmemek. Bu fiilleri işleyenler hakkında disiplin cezası uygulanır.

      9. Kiracı yerleştirildiği odadan başka bir odada kalamaz ve diğer oda sakinlerinin müsaadesi olsa bile başka bir odaya giremez.

      10. Yurt dâhilinde giyilen kılık kıyafetin, genel ahlak ve görgü kurallarına uygun olması. Pijama ve yatak kıyafetleriyle lobi, idari kısım ve yurt bahçesine çıkılmaz çıkanlar hakkında ise disiplin işlemi uygulanır.

      11. Kiracı, kaldığı odayı tertipli ve temiz bulundurmakla yükümlüdür. Temizlik işlemine uygun halde bırakılmayan ve dağınık halde bırakılan odada ki Kiracılar için disiplin işlemi uygulanır.

      12. Yurt personelinin görevini engelleyici, güçleştirici hareketlerden kaçınmak, müdahale etmemek ve personele saygılı davranmak. Kiracının kişilerle olan ilişkilerinde (yurt Kiracıları veya yurt görevlileri) kaba ve saygısız olması, bağırıp hakaret ve küfür etmesi, tehdit ve şiddet içeren davranışlarda bulunması, etrafına zarar vermesi kesinlikle yasaktır. Bu fiilleri işleyenler hakkında disiplin işlemi yapılır.

      13. Yurtta kullandığı demirbaşları, yurttan ayrılırken, teslim aldığı şekilde ve sağlam olarak teslim/iade etmek. Oda tekstillerini (yatak takımı, perde vs.) hiç bir şekilde hiç bir amaçla yırtmamak, kesmemek, yere atmamak, amacı dışında kullanmamak. Bu fiilleri işleyenlerin verdikleri zarar kendilerinden tahsil edilir.

      14. Yurtta/Yaşam Merkezinde kaydı olmayan kişinin yurtta/Yaşam Merkezinde bulunması halinde bu kuralı ihlal eden kişiyi getiren Kiracıya disiplin cezasının yanında hem kendisi hem de getirdiği her bir kişi için 500 TL para cezası uygulanır, ödeme peşin olarak ödenir ve getirdiği kişi yurt alanının dışına çıkartılır.

      15. Kiracı evci iznine ayrılırken Yurt/Yaşam Merkezi Sorumlusundan izin almak ve kayıt yaptırmak zorundadır. Evci izni birinci derece akraba olduğunun belgelenmesi durumunda verilir, aksi takdirde evci iznine çıkamaz. Gerekli olması durumunda, birinci derece akrabalık durumu anne-baba ile iletişime geçilerek teyit edilir.

      16. Yurt/ Yaşam Merkezi giriş-çıkış saatlerine uymak. Kiracı Yurduna / Yaşam Merkezine en son giriş saat 23.30 olarak belirlenmiştir. Bu saatten önce kiracı yurt/ Yaşam merkezi odasına girmiş olmak zorundadır ve her kiracının her gece yurtta /yaşam merkezi konaklaması zorunludur. Bu saatten sonra yurda giren kişiler hakkında disiplin işlemi yapılacaktır. Saatlerin belirlenmesi ile ilgili Yurt Yönetiminin hakları saklıdır.

      17. Odalarda ve dolaplarda kokan, bozulan ve akan yiyecek maddeleri bulundurmamak. Bulundurulması durumunda oluşabilecek böceklenmeden kaynaklı ilaçlama ücreti Kiracıdan tahsil edilir. Aynı zamanda oluşan kirliliğin temizliğinden Kiracı sorumludur.

      18. Yurda ait kapalı alanlarda sigara içmemek. (Bu kuralı ihlal eden Kiracı veya Kiracılara Kanunda belirtilen, kanuni cezanın yanında sigara dumanından kaynaklı zararlardan dolayı 200 TL para cezası uygulanır.) Kuralı ihlal eden kişilere ayrıca disiplin cezası da verilir.

      19. Kiracı, değerli eşyalarını ve parasını kendisi muhafaza altına almakla yükümlüdür. Dolabında ve açıkta bıraktığı kıymetli eşyalarının ve parasının kaybolmasından Yönetimi sorumlu tutamaz.

      20. Yurt Yönetimi tarafından belirlenen Kiracılarla ilgili bağlayıcı kural ve hükümlere tartışmaya açmadan aynen uyulmalıdır.

      21. Kiracılar, yurttan ayrılırken odadaki tüm eşyalarını toplayıp götürmekle yükümlüdür. Yurttan kesin çıkış yaptıktan sonra odada bırakılan eşyalardan yurt yönetimi sorumlu değildir. Odadaki eşyalar çöp hükmünde olup, çöpe atılır.

      22. Kiracı odalarındaki arızaları derhal destek.final.edu.tr adresinden Yurt /Yaşam Merkezi idaresine söylemekle yükümlüdür. Farklı yöntemlerle yapılan bildirimler dikkate alınmayacaktır. Geç bildirimden veya destek.final.edu.tr adresinden iletilmemesinden kaynaklanan bozulmalar ve Kiracının kullanım hatasına bağlı arızalar ve malzeme temini Kiracıdan tahsil edilir. (Sifon/klozet kapağı kırıkları, lavabo ve duş tıkanıkları, duş camlarının kırılması vb. Arızalar)

      23. Kiracı, yangına karşı yönetimin uygulayacağı tatbikatlara iştirak etmekle, binayı boşaltıp toplanma bölgesine gitmekle yükümlüdür.

      24. Kiracının cam kenarlarına terlik, yiyecek, bulaşık, çamaşır vb. şeyler bırakması yasaktır.

      25. Kiracı yemek için kullandığı tabak, bardak, tepsi, çatal, kaşık vb. gereçleri bulaşık olarak ve ortak alanlarda bırakmamakla yükümlüdür. Aksi takdirde disiplin cezası uygulanır.

      26. Kiracı kalıcı ve / veya hayati önemi haiz hastalığı varsa Yönetime bildirmekle yükümlüdür.

      27. Etüt salonlarını temiz ve düzenli kullanmak. Etüt salonlarında kesinlikle yiyecek yememek, bardak/termos vs. bırakmamak, kitaplarını/defterlerini / çalışma notlarını bırakmamak. Bırakılan her türlü eşya yurt yönetimi tarafından toplatılır. Kayıp ve hasarlardan yurt yönetimi sorumlu değildir.

      28. Kiracı ikamet ettiği daireye ait elektrik ve su borçlarının kendi üstüne düşen kısmını düzenli olarak ödemek zorundadır. Ödemelerde aksaklık yaşanması durumunda oluşabilecek muhtemel problemlerden ötürü doğacak hasarları kendisi karşılar.

      29. UFÜ YURT VE YAŞAM MERKEZLERİNE KESİN KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCİLERİN YURTTAN AYRILMASI VE/VEYA GİRİŞ YAPMAMASI DURUMUNDA ÖĞRENCİLER /KONAKLAYANLAR /KİRACILAR YILLIK YURT ÜCRETİNİN TAMAMINI ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR.YURT KURALLARINI İHLAL ETMEKTEN DOLAYI YURTLA İLİŞİĞİ KESİLEN KİRACILAR DA YURT ÜCRETİNİN TAMAMINI ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR.

      30. Kiracı söz konusu daireyi bir tek ikametgâh olarak kullanmayı kabul ve taahhüt eder.

      31. Kiracı söz konusu dairesinde ve ortak alanlarda herhangi bir hayvan köpek, kedi v.s beslememeyi kabul ve taahhüt ederler.

      32. Kiracı söz konusu yurt / yaşam merkezinde herhangi bir alkollü içecek ve/veya tütün mamulü ve/veya uyuşturucu madde ve/veya uyarıcı madde vb. bulunduramaz ve kullanamaz.

      33. Mal sahibi dairede bulunan mutfak eşyaları, elektrikli malzeme, klima, ısıtıcılar ve bunlardan başka ve bunları da ihtiva eden her türlü ekipman ve eşyanın kullanımından doğabilecek her türlü eşya zararı ve ölüm dahil her türlü yaralanmadan sorumluluk kabul etmez.



Herhangi bir sebep ile Yurt /Yaşam Merkezi ile ilişiği kesilmiş kişiler tekrar Yurt / Yaşam Merkezi’nde kalamazlar. Daha önceden Yurt / Yaşam Merkezinde konaklayanların almış olduğu Uyarı ve Kınama cezaları geçerli sayılmakta olup, Uyarı cezası bulunan kiracıların ilk kural ihlalinde Kınama verilir; Kınama cezası olanların kural ihlali halinde ise Yurt / Yaşam Merkezinden İlişik kesilme cezası verilir.



İşbu kira sözleşmesi EK-1, EK-2 ve EK-3'te bulunan tüm ekler ile bir bütün olarak kabul edilir. Bu sözleşmeyi onaylayarak anılan tüm kuralları ve düzenlemeleri okumuş, anlamış ve kabul etmiş olursunuz.



EK I

ULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ

YURT/YAŞAM MERKEZİ

İLKE VE KURALLAR

Amaç

1.

Yurtların ve yaşam merkezlerinin işletilmesi, yönetimi ve denetimi ile yurtlarda ve yaşam merkezlerinde kalan öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması ve öğrencilere rahat, düzenli ve güvenli bir barınma ortamının sağlanmasıdır.

Tanımlar

2.

Yurtlar ve Yaşam Merkezleri: Uluslararası Final Üniversitesi Yurtları ve Yaşam Merkezleri’ni,

Yurtlar Müdürü: Uluslararası Final Üniversitesi Yurtlar ve Yaşam Merkezleri Müdürünü,

Yurt Sorumluları: Yurtlar ve Yaşam Merkezlerinde konaklayan ve öğrencilere, Uluslararası Final Üniversitesi ilgili Yurtlar ve Yaşam Merkezleri yönetmeliği doğrultusunda rahat ve huzurlu bir ortamda barınma imkanı sunmak için faaliyet gösteren kişi/kişileri,

Üniversite: Uluslararası Final Üniversitesi’ni,

Rektörlük: Uluslararası Final Üniversitesi Rektörlüğü’nü,

Öğrenci: Uluslararası Final Üniversitesi öğrencilerini,

Konaklayan: Uluslararası Final Üniversitesi öğrencileri dışında konaklayan bireyleri,

ifade eder.

Yurtlar Müdürü ve Yurt Sorumlularının Görevleri

3.

Yurtlar Müdürü, UFÜ Genel Sekreterliği tarafından Genel Sekreter yardımcıları arasından görevlendirilir. Yurtlar Müdürü, yurtların yönetim ve geliştirilmesinde izlenecek yolu saptar ve UFÜ Genel Sekreterliği kararlarını uygulamaya koyar. Yurt Sorumluları yurt müdürüne yardımcı olurlar ve yurt müdürüne karşı sorumludurlar. Yurtlar idaresi yurtlara öğrenci kabul eder, bunlarla ilgili kayıtlar tutar.Yurtlarda kalan öğrencilerin toplumsal ve kültürel gelişmelerine yardımcı olur, yurtların disiplinini korumak için gerekli gördüğü her türlü önlemi alır. Yurtların demirbaş ve takibe tabi malzemesinin iyi kullanılmasını, korunmasını, bakımını ve kayıtlarının tutulmasını sağlar.


Yurtlara Kayıt Hakkı

4.

 (1)

UFÜ Yurtları ve Yaşam Merkezleri’ne girmek isteyen öğrencilerin Uluslararası Final Üniversitesi’ne kayıt hakkını kazanmış olmaları; Yurtlar   Müdürü tarafından  saptanan şekil, süre  ve  kurallara uygun olarak Yurtlar Müdürü’ne başvuruda bulunmaları gerekir. Uluslararası Final Üniversitesi’ne ilk defa kayıt olan tüm öğrencilerin UFÜ Yurtlarına  kayıt yaptırma önceliği vardır.

 

 

(2)

İlgili dönem içerisinde boş yer kalması durumunda UFÜ Yurtları ve Yaşam Merkezleri’ne Yurtlar Müdürü onayı ile Konaklayan kabulü yapılabilir.



Suç, Hastalık ve Diğer Durumlarda Yurtta Kalma Kararı

5.

(1)

Herhangi bir suçtan hüküm giymiş veya haklarında kovuşturma açılmış bulunan öğrencilerin/konaklayanların, affa uğramış olsalar dahi, Yurtlardaki ve Yaşam Merkezlerindeki konaklama durumu Yurt Müdürünün önerisi ile Genel Sekreterlik ve Rektörlük tarafından karara bağlanır.

 

 

(2)

Yurtlar Müdürü, yetkili ve ilgili makamlarca yurtta kalmaları sağlık yönünden sakıncalı görülen öğrencilerin/konaklayanların sağlık problemlerinin geçtiğini belgelendirinceye kadar yurtlara alınmalarını yasaklayabilir.

 

 

(3)

Rektörlük, yetkili ve ilgili makamlarca yurtta kalmaları sakıncalı görülen öğrencilerin yurtlara alınmalarını yasaklayabilir ya da yurtlarla ilişkilerini kesebilir.



Yerleşmeyen Öğrencinin Kaydının Silinmesi

6.

Akademik takvimde belirtilen derslerin başlama tarihinden  itibaren bir ay içerisinde yurtlara kayıt olduğu halde yerleşmeyen öğrencilerin/ konaklayanların yurt ve yaşam merkezi kaydı silinir ve herhangi bir ücret iadesi yapılmaz.

 

Yurttan Çıkarılmaya İtiraz

7.

Disiplin soruşturması neticesinde yurttan çıkarılan bir öğrenci beş gün içinde bir üst makama yazılı itirazda bulunulabilir. Ancak itiraz, çıkarma kararının uygulanmasını durdurmaz.


Yurttan Çıkarılanın Zimmetinin İadesi


 8.

Yurttan çıkarılma kararı verilen öğrenciler/konaklayanlar, zimmetlerine verilen tüm eşyaları hasarsız ve eksiksiz teslim etmek zorundadır.

Uygulanan Kurallar

9.

 (1)

Yurtların düzen ve disiplinini bozucu davranışları görülen veya öğrenciliğe yakışmayan tutum ve davranışları saptanan öğrencilere Yurtlar Müdürü tarafından ‘Uyarı’ veya ‘Kınama mektupları gönderilir. Yurtlar Müdürü gerekli gördüğü durumlarda hatalı hareketlerini ve davranışlarını tespit ettiği öğrencilerle ilgili tutulan tutanakları ve delilleri Rektörlüğe sunar. Rektörlük, gerek gördüğü durumlarda Disiplin Kuruluna sevk eder.

Uyarı Mektubu

10.

(1)

Aşağıdaki maddelerin kapsamına giren davranışlarda bulunan öğrencilere/ konaklayanlara Uyarı mektubu gönderilir.

Uyarı mektubu öğrenciye yazılı tebliğ edilir. Yurt Sorumluları gerek görürse Yurt Müdürünün onayı ile öğrencinin odasını veya yurdunu değiştirilebilir. Yurtlar Müdürü olay tutanaklarını ve uyarı mektubunu Rektörlüğe sunar.


 

 

(2)

Uyarı mektubu gerektiren durum ve davranışlar şunlardır:

       (a)       Birlikte yaşamanın ve ortak toplumsal ahlak ilkelerinin gerektirdiği itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak.

       (b)       Kişilerle olan ilişkilerde kaba ve saygısız  davranmak.

       (c)       Yurtlarda çalışanların onurunu kırıcı davranışlarda bulunmak.

       (d)       Çevresini temiz tutmamak.

       (e)       Gürültü yapmak, ses ve görüntü aletlerini çevreyi rahatsız edecek şekilde kullanmak.

        (f)       Yurt Müdürüne ve yetkililere kendisinden  istenen açıklamaları geçerli bir neden olmadan zamanında yapmamak, çağrı yazılarını almaktan kaçınmak, zamanında cevap vermemek, yurt yöneticilerinin çalışmalarını güçleştirmek.

       (g) Bilgisayar,elektrikli çaydanlık,sakal/traş makinesi, ütü ve saç kurutma makinesi dışındaki tüm elektrikli aletlarin kullanılması.

       (h) Yurtlarda ve Yaşam Merkezlerinde, yurtlar çevresinde ve kampüs içinde alkollü içki, uyuşturucu bulundurmak ve/veya kullanmak.

(i) Kapalı alanlarda tütün ürünleri ve benzeri ürünleri kullanmak (Sigara, elektronik sigara, puro, nargile vb.).

  1. Duvarlara, kapılara, demirbaş eşya üzerine yazı yazmak, işaret ve benzeri şekiller çizmek, yapıştırmak, bunlara zarar vermek, kendi odası dışında herhangi bir yere, Rektörlük veya Yurtlar Müdürü onayını almamış herhangi bir duyuru veya afişi asmak, yurt odalarını, tesislerini, çevresini kirletmek.

  2. Yurtlar Müdürünün astığı ya da asılmasına izin verdiği duyuruları koparmak, yırtmak, değiştirmek, üzerine yazı yazmak veya resim yapmak.

  3. Yurtlar Müdürü kendisinden istenen bilgileri eksik veya yanlış vermek veya hiç vermemek.

  4. Öğrenci Yurtlar ve Yaşam Merkezi sözleşmesinde belirtilen hususlara uymamak.



Kınama Mektubu

11.


Uyarı mektubunun alınmasını gerektiren tutum ve davranışları tekrarlayan öğrencilere/konaklayanlara Kınama mektubu verilir. Yurt Sorumluları gerek görürse Yurtlar Müdürünün onayı ile öğrencinin odasını veya yurdunu değiştirilebilir. Yurtlar Müdürü olay tutanaklarını ve uyarı mektubunu Rektörlüğe sunar.


 

 




Üniversite Disiplin  Kuruluna Sevk

12.

(1)

Aşağıdaki maddelerin kapsamına giren davranışlarda bulunan öğrencilerle ilgili tutanaklar ve deliller Yurtlar Müdürü tarafından Rektörlüğe sunulur. Rektörlük tutanak ve delilleri değerlendirir ve gerekli gördüğü durumlarda Disiplin Kuruluna sevk eder.

a) Yurtlarda silah, patlayıcı, yanıcı, yaralayıcı, delici ya da

      zedeleyici araç ve gereç bulundurmak, kullanmak.

b)    Kumar oynamak, kumar oynatmakta kullanılan araç ve

      gereçleri bulundurmak.

c)    Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmak veya yurtlara

      sokmak.

d)     Kavga etmek.

e)     Hırsızlık yapmak

f)     Yurtlar ve Yaşam Merkezinde ve çevresinde ve kampüs içinde alkollü içki  içmek.

g)    Yurtların ve Yaşam Merkezlerinin huzur ve sükununu bozucu eylemlere girmek

h) Her türlü, bilgisayar aracılığı ile başka öğrencilerin ve/veya

       kişilerin bilgisayarlarına  girmek ve/veya zarar vermek.

i)   Yurtların mallarına ve tesislerine zarar vermek.

j)   Müdüre ve sorumlulara yanlış bilgi vermek, yalan beyanda bulunmak.

k)   Yurt ve Yaşam Merkezlerinde, Yurtlar Müdürü tarafından

yerleştirilmiş kişiler dışında ve yerleştirildiği yer dışında

konaklamak yasaktır.

l)    Yurtlar Müdürü ve diğer yetkili organlar tarafından     

       konulan, ekte listelenen genel kural ve yasaklara uymamak.

Müdüre ve sorumlulara müdahale etmek, uyarıları dinlememek.

m)    Odasını,  yatağını ya da yurda ait herhangi bir eşyayı bir

        başkasına vermek veya satmak.

n)    Odasında, odaya kayıtlı olmayan, yurda kayıtlı ve/veya

        kayıdı olmayan şahıslara kullanım izni  vermek.




Uzaklaştırma ve Çıkarma Cezaları

13.

(1) Üniversite’den ‘Uzaklaştırma Cezası’ alan öğrenciler Rektörlük aksi

karar almadığı sürece, ceza süresi içerisinde yurtlarda kalamaz.

(2) Kınama mektubundaki uygunsuzluğu tekrarlayanlar ücret iadesi

yapılmaksızın yurttan çıkarılırlar.



Zimmet Eksiği veya Zararların Ödenmesi

14.

Yurtlarda ve Yaşam Merkezlerinde kalan bütün öğrenciler yurtta yaptıkları hasarın veya zimmetlerinde bulunan eksik malzemelerin bedelini ödemekle yükümlüdürler. Yurtlarda sebep olunan hasarların karşılığı ödeme günündeki maliyet üzerinden hasar verene ödettirilir. Ortak kullanıma sunulan yurt eşyalarının tahribi veya kaybı halinde, sorumlusu bulunmadığı takdirde sözkonusu bedel tüm kullanınıcılardan eşit bişimde  tahsil edilir.  Ödeme hasar tespitinin maddi bedelinin öğrenciye bildirilmesini takiben 10 iş günü içerisinde öğrenci(ler)/konaklayan(lar) tarafından ödenir. Öğrencinin bu bedeli ödememesi halinde, hesabına borç olarak kaydedilir. Öğrenci İşleri Müdürlüğü ve Yurtlar ve Yaşam Merkezleri tarafından hiçbir başvurusu işleme konmaz; kendisine belgeleri teslim edilmez.




Ücret ve Depozito

15.

 

UFÜ Yurtlar ve Yaşam Merkezlerinin ücretleri ve depozitoları günün koşullarına göre her yıl yeniden icra heyeti tarafından belirlenir.



UFÜ Yurtlar ve Yaşam Merkezlerine kayıt 

16.






(1)



(2)

UFÜ Yurtlar ve Yaşam Merkezlerine kayıt güz ve bahar dönemleri için yapılır.

Akademik Takvim’de derslerin başlama tarihinden önce kayıt yaptıran öğrenciler yıllık yurt ücretinin tamamını öder (yaz dönemi hariç).



 

(3)

Oda değişiklikleri Yurtlar Müdürü onayıyla yapılabilir. Bu durumda daha pahalı bir odaya geçen öğrenci fiyat farkını peşin olarak öder, aksi durumda para iade yapılmaz


Yaz Dönemi Ücretleri

17.

Yaz döneminde yurt ve yaşam merkezlerinde kalacak konuk, öğrenciler ve konaklayanlardan alınacak ücretler icra heyeti tarafından saptanır.


Yurttan Ayrılacak Öğrencinin Yurt Ücretlendirmesi

18.

UFÜ yurt ve yaşam merkezlerine kesin kayıt yaptıran öğrencilerin yurttan ayrılması durumunda öğrenciler /konaklayanlar yıllık yurt ücretinin tamamını ödemekle yükümlüdür.

Oda Kontrolü

20.

Yurtlarda ve Yaşam Merkezlerinde kalan öğrencilerin odası ve eşyası güvenlik, temizlik ve Yurtlar ve Yaşam Merkezleri genel kurallarına uyulup uyulmadığının belirlenmesi amacıyla, Yurt Sorumlusu veya görevlileri tarafından haber verilmeksizin kontrol edilebilir.

Yurt Kapatılması

21.

Rektörlük, doğal afet, savaş, salgın ve benzeri olağan üstü durumlarda yurtları kapatabilir veya birleştirebilir.

Bırakılan Şahsi Eşya Sorumluluğu

22.

Tatil sürelerinde veya herhangi bir nedenle yurttan ayrılan öğrenci, şahsi eşyasını beraberinde götürmek zorundadır. Yurtta bırakılan eşyadan yurt idaresi sorumlu değildir.

Yurtta Refakatçi Kalma  Durumu

23.

Yurtlarda kalmakta olan öğrencilerden hasta olanlar refakatçi ile yurtta kalamaz. Bu durumda olan öğrencinin bir sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir.

Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik

24.

İşbu yönetmelik öncesi yürürlükte olan UFÜ Yurt ve Yaşam Merkezleri Yönetmeliği Yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

25.

Bu yönetmelik, Uluslararası Final Üniversitesi Mütevelli Heyetinin onayladığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

26.

Bu yönetmelik, Yurtlardan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı tarafından yürütülür.



Ekler: Uyarı mektubu örneği

Kınama mektubu örneği











__________________________________________________________________________________

GENEL SEKRETERLİK 28 Ekim 20…





Sayı: 100/010.2/…..281019.003





Sayın ……………..

Öğrenci No:





“………………………………………………………………………………….” fiilini işlemeniz dolayısı ile UFÜ ÖĞRENCİ YURTLARI VE YAŞAM MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ 10. maddesi gereğince “kınama” cezası ile cezalandırılmanız kararlaştırılmıştır.

Bundan sonraki öğrencilik görevlerinizde ve davranışlarınızda daha dikkatli olmanızı rica ederim.



Yrd. Doç Dr. Bülent TAŞEL

Genel Sekreter





Dağıtım : Rektörlük





__________________________________________________________________________________

GENEL SEKRETERLİK







28 Ekim 20…





Sayı: 100/010.2/…..281019.003





Sayın ……………..

Öğrenci No:





“………………………………………………………………………………….” fiilini işlemeniz dolayısı ile UFÜ ÖĞRENCİ YURTLARI VE YAŞAM MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ 10. maddesi gereğince “kınama” cezası ile cezalandırılmanız kararlaştırılmıştır.

Bundan sonraki öğrencilik görevlerinizde ve davranışlarınızda daha dikkatli olmanızı rica ederim.







Yrd. Doç Dr. Bülent TAŞEL

Genel Sekreter

Dağıtım : Rektörlük



EK2

ULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ

YURTLAR VE YAŞAM MERKEZLERİ

GENEL KURALLARI

  1. Yurt ve yaşam merkezi kaydı yapıldıktan sonra, hiçbir gerekçe ile ücret iadesi yapılmaz. Öğrenci ayrılsa bile, yıllık ücretin tamamını ödemekle yükümlüdür.

  2. Yurtlarda daire kapılarının önlerine ayakkabı, ayakkabılık, terlik gibi özel eşyalar bırakılmaz.

  3. Dairedeki herhangi bir eşya, duvar, cam ve/veya herhangi bir yere etiket, fotoğraf, poster vb. yapıştırılamaz, yapıştırıcı malzeme, çivi vb. Kullanılmaz. Yurtlara ait duvarlara, kapılara, demirbaş eşya üzerine yazı yazarak, işaret ve şekiller çizerek veya kesici bir aletle kazıyarak zarar verilemez. Aksi takdirde hasarlar, ödeme günündeki maliyeti üzerinden tazmin edilir.

  4. Genel ahlaka aykırı ve siyasi içerikli afişleri yurt ve yaşam merkezi ortak ve özel alanlarına asılmaz.

  5. Yurt ve yaşam merkezi içerisinde alkol, uyuşturucu ve uyarıcı madde bulundurulamaz, kullanılamaz, ve/veya satılamaz.

  6. Şahsa ait özel ve/veya değerli eşyaların muhafaza sorumluluğu öğrencinin/konaklayanın kendisine aittir ve herhangi bir kayıp durumunda idare sorumlu değildir.

  7. Yurt ve yaşam merkezi sakinleri ve görevlisi ile olan ilişkilerde kaba ve saygısız davranılmaz.

  8. Balkon ve pencerelerden dışarıya çöp ve izmarit gibi çevreyi kirletecek şeyler atılmaz, görgü kurallarına uyulur, yurt ve yaşam merkezi odaları ve diğer bölümleri (örn. Mutfak vb.) temiz ve düzenli tutulur.

  9. Başkalarını rahatsız edecek şekilde ve “yüksek sesle” müzik dinlenmez, televizyon izlenmez, herhangi bir müzik aleti çalınmaz ve şarkı söylenmez. Gürültü yapılmaz. Yurt ve yaşam merkezi içinde özellikle erken ve geç saatlerde yüksek sesle konuşulmaz ve oda kapıları diğer öğrencileri/konaklayanları rahatsız edecek derecede sesli kapatılmaz.

  10. Yurt binası içerisindeki yangın söndürme tesisatı, elektrik tesisatı ve su tesisatlarının geçtiği yerlerin kapaklarını açılmaz, açık görülmesi halinde de yurt sorumlusuna bildirilir.

  11. Binada (ortak kullanım alanlarında ve oda/daire içerisinde) sigara içilmez.

  12. Asansör ve yurt içirisine çöp atılmaz.

  13. Dairede/odada,Yurtlar Müdürü’nün onayını alınmaksızın yapısal değişiklik yapılamaz.

  14. Daireyi/odayı boşaltırken hangi nedenden ötürü olursa olsun kiracının, envanterde belirtilen maddelere zarar verdiği tespit edilirse, kiracı, o ürünün/işin o günkü bedelini öder.

  15. Öğrenci/konaklayan, yurt ve yaşam merkezlerinde yapılan demirbaş zararını, yapılan hasarın maddi bedeli tespit edildikten sonra 10 işgünü içerisinde öder.

  16. Yurtlar Müdürü tarafından belirlenen yerler dışında (UFÜ öğrencisi olsa bile) konuk kabul edilmez.

  17. Öğrenci/konaklayan, odada /dairede hiç kimseyi yatılı olarak barındıramaz (UFÜ öğrencisi olsa bile).

  18. Öğrenci/konaklayan, yazıyla başvurarak alınan özel izinler dışında, yurtlara son giriş saatine uymak zorundadır (hafta içi 23:00, Cuma-Cumartesi, bayram ve tatillerde 00:00). Öğrenci/konaklayan, yurt ve yaşam merkezlerine son giriş saatinden önce imza atarak giriş yapmak zorundadır.

  19. Kumar olarak tanımlanan oyunları oynamak, kumar oynamakta kullanılan araç ve gereçleri bulundurmak yasaktır.

  20. Odalarda kokulu, akıcı ve bozulabilecek yiyecek maddeleri bulundurmak yasaktır.

  21. Etüd odalarında yiyecek ve içecek getirilmez. Etüd odalarında sigara içilmez, yüksek sesle konuşulmaz, herhangi bir şekilde gürültü yapılmaz.

  22. Yurt ve yaşam merkezlerinde bulunan ortak alan ve tesislerin kullanım kurallarına uyulması zorunludur (örn. Mutfak, spor salonu, havuz vb.).

  23. Öğrenci Kimliğinin gösterilmesi istenildiğinde, bu kimliğin Üniversite, yurt ve yaşam merkezi görevlilerine gösterilmesi zorunludur.

  24. Yurt ve yaşam merkezlerinden uzaklaştırma cezası alınması durumunda ücreti iadesi yapılmaz.

  25. Yurt ve yaşam merkezlerinde, evcil de olsa hayvan beslenemez.

  26. Tuvaletlere, tuvalet kâğıdı ve benzeri şeyler atılmaz ve bu nedenden ötürü oluşabilecek hasarlar dairelerde konaklayanlardan tahsil edilir.

  27. Dairedeki/odadaki farklı eşya ve zeminler için her zaman uygun temizlik maddelerini kullanılmalıdır.

  28. Yataklar için şilte koruyucu kullanılmalıdır.

  29. Banyolarda bulunan giderlerin tıkanmaması için giderler düzenli olarak düzenlenmelidir.

  30. Yurt ve yaşam merkezlerinin kapısı güvenlik açısından kapalı tutulmalıdır.

  31. Daire/oda kapılarının önlerine çöp bırakılması yasaktır. Yurt ve Yaşam Merkezinden bulunan çöp konteynerlerine atılmalı, daire/oda içerisinde çöp biriktirilmemelidir.

  32. Otoparklarda araçlar başka araçların giriş ve çıkışını engelleyecek şekilde park edilmemelidir. Otoparkta aracını olacak ise, plakasını yurt sorumlusuna bildirmeniz gerekir.

  33. Gerek yarıyıl gerekse diğer uzun tatillerde ya da herhangi bir nedenle yurtların kapatılması halinde, Yurt sorumluları tarafından tahsis edilen yurtta kalınması gerekir.

  34. Bir yarıyılda özürsüz olarak toplam 15 gün devamsızlık yapılması durumunda yurt kaydı silinir.

  35. Yukarıda ve “Uluslararası Final Üniversitesi Öğrenci Yurtları Ve Yaşam Merkezleri Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara ve bunların dışında Üniversite’nin yurtlarla ilgili aldığı kararlara uyulmaması durumunda, öğrenci hakkında disiplin işlemi yapılır; ve öğrenci, yurt veya yaşam merkezinden çıkarılabilir ve/veya UFÜ Öğrenci Disiplin Kurulu tarafından da ayrıca cezalandırılabilir.

Yukarıda belirtilen maddeleri okuyup, anlayıp, kabul ediyorsanız, el yazınız ile “Okudum, anladım, ve kabul ediyorum” yazarak imzalayınız.

Tarih: ..........................................


Kiracının İmzası : ………………………… Yurtlar Müdürü İmzası:……….…....................………….



Not: Bu yurt kuralları sizinle imzalanan kira sözleşmesinin bir parçasıdır. Yurt görevlisinin görevlerinden biri, tüm sakinlerin huzuru için bu kurallara uyulmasını sağlamaktır. Lütfen sözleşmenize uygun davranarak, çeşitli sorumlulukları olan yurt görevlisine bu görevlerini yerine getirirken yardımcı olunuz.





EK3

11